2011 - 9. ročník


Devátý ročník tenisového turnaje přivedl na kurt deset hráčů. Počtem hráčů se tak ročník vyrovnal 5. ročníku v roce 2007. Před turnajem se spekulovalo, zda padne rekord v počtu účastníků. To se nakonec neuskutečnilo. Poprvé se turnaje od jeho založení neúčastnil Martin "Fly" Polách, který měl zdravotní potíže a navíc se mu ani hrát nechtělo.

Rozlosování turnaje proběhlo v neděli 3. 7. a samotný turnaj proběhl ve dnech 4. až 6. července. Ohledy byly brány i na to, aby se turnaje po roční odmlce zúčastnili Bára s Tonym, kteří měli v polovině července svatbu. Nejenže se Bára s Tonym zúčastnili losu turnaje, ale objevili se a hráli i ve všech třech hracích dnech.

Losování proběhlo bez účasti tří zlínských hráčů - Pavla, Blacka a Máry. Začátek byl stanoven na 18:15. Toho dne vyvrcholilo finále mužské dvouhry Wimbledonu, kdy Djokovič porazil Nadala a jejich utkání skončilo před naším srazem u Sv. Jana. Den předtím vyhrála Petra Kvitová ženskou dvouhru na Wimbledonu a tak na srazu nebylo nouze o tenisové povídání. Samotné losování začalo až před půl osmou, neboť se čekalo, až dorazí na sraz Čama. Hlavním problémem, který se řešil u stolu, bylo počasí. Předpověď na plánovaný termín nebyla vůbec příznivá a nakonec jsme se domluvili, že zápasy ve skupinách budou odehrány na jeden vítězný set. Proti tomu se hlavně stavil Pavel, který i na druhý den navrhoval, aby se zápasy ve skupině hrály na dva vítězné sety, jenže byl přehlasován většinou a nakonec i počasí se vyplnilo podle předpovědi a byli jsme rádi, že jsme v pondělí mohli několik zápasů odehrát (i za slabého pršení či mrholení). Přestože zbytek týdne od úterý byl na počasí již vydařený, posunout turnaj již nešlo. Jak se časem ukázalo, daný týden byl nakonec z celého července, co se počasí týká, nejpříjemnější a nejslunečnější.


Do skupiny A byli nalosování: Pavel, Mára, Čama, Tony a Márv.
Do skupiny B byli nalosování: Luke, Vojta, Black, Bára a Fako.

Fako stejně jako v předchozím ročníku skončil ve skupině smrti z jeho pohledu a před turnajem byl pasován do role outsidera skupiny, třebaže ve Zlíně předváděl solidní tenisové výsledky a Bára hodně dlouhou dobu tenis nehrála. Proto jejich zápas byl určen jako klíčový k tomu, kdo ve skupině skončí na nelichotivém posledním místě. Ve druhé skupině situace byla jinší. Papírově měl získat Černého Petra Márv, ovšem kromě favorita skupiny Pavla a loňského obhájce Máry, si nemohl být nikdo před turnajem jistý, zda neskončí už v základní skupině. Dokonce nakonec ani Mára, který sice loni hrál ve finále, avšak od té doby vykazoval absolutní výsledkový propadák.

První zápas devátého ročníku byl mezi Pavlem a Tonym, kde se Tony rozehrával po delší tenisové odmlce. Ve druhém zápase nastoupila Bára proti Lukášovi rovněž po delší časové odmlce a její zápas netrval ani deset minut a odcházela z kurtu pouze s jedním vyhraným fifteenem a hodně špatným pocitem ze hry. Ovšem pak se zápas od zápasu lepšila a postoupila ze skupiny dále. Harmonogram zápasů se podřídil hodně Báře a Tonymu, aby mohli turnaj v pohodě odehrát. Poprvé rovněž byl zrealizován plán s klouzavými obědy, kdy jsme se střídavě snažili najíst tak, aby pořád někdo byl na kurtu. Ovšem úterý ukázalo, že polední pauza je nutná, protože při hře na jeden vítězný set, nebylo možné realizovat tento plán.

Ve skupině A nakonec dominoval pouze Pavel, který své zápasy zvládl podle očekávání bez zaváhání, zatímco ostatní zápasy byly vyrovnané, o čemž svědčí i výsledky. Příjemným překvapením turnaje se stal vynikající výkon Tonyho, který po delší odmlce předváděl velice slušnou hru, což ho vyneslo ve skupině na konečné druhé místo. Zajímavý zápas odehrál i Márv s Čamou, kdy to byl Alešův první zápas a nad jeho výkonem v první polovině zápasu ostatní uctivě pokyvovali hlavami. Márv z jeho výkonu a svojí slabé hry doslova šílel, což nakonec vyústilo v nedobrovolné zakopnutí rakety mimo kurt do houštin za stavu 5:1 pro Čamu. Podobná situace se odehrála i loni v zápase Čamy s Vojtou. Márv si půjčil pro zbytek zápasu Vojtovu raketu. Čama však místo uhrání vítězného gemu a doražení Márva předvedl absolutní lapsus, který skončil tím, že Márv vyhrál šest gemů v řadě a ztracené utkání otočil a vyhrál.

Skupina B měla tři adepty na výhru v podobě obhájce vítězství Vojty, jeho bráchy Lukáše a Michala zvaného Black. Zápasy mezi touto trojicí rozhodovaly o tom, kdo bude vítězem skupiny. Zápas mezi Lukášem a Michalem rozhodoval až tie-break, kdy začal lépe Black a vedl 3:1, ovšem tento nepříznivý stav Lukáš zvrátil na 7:4 ve svůj prospěch. Již první hrací den svedli bratrovražednou řež Lukáš s Vojtou, kdy starší z bratrů měl mladšího bráchu nejméně sedmkrát "na lopatě". Leč chodil tak dlouho se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo. Vojta těch nejméně sedm mečbolů odvrátil a pak svůj mečbol dokázal proměnit a zvítězit.

Před losem by zřejmě nikdo netipoval, že zápas o poslední místo na turnaji budou hrát Fako s Čamou. Leč rozlosování a následné výsledky (zejména ve skupině A) je k tomu nasměřovaly. Na začátku turnaje se do debaty dostal návrh i na to, aby se zapisoval pro zajímavost první vítězný fifteen zápasu a pak se srovnalo, kdo by vyhrál. Jenže nakonec kromě Márva to příliš nikdo neprosazoval zapisovat, a tak tento nápad postupem času vyhasl stejně jako další záležitosti.

Dvacet zápasů ve skupinách se odehrálo během pondělí a úterý. V úterý dopoledne se pak odehrály tři čtvrtfinálové zápasy a jeden semifinálový zápas. Black nastoupil ke svým zápasům play-off až ve středu dopoledne. Pozoruhodným zápasem bylo semifinálové utkání mezi Blackem a Vojtou, které bylo v prvním a třetím setu velmi vyrovnané. Ve středu dopoledne se odehrálo utkání mezi Čamou a Fakem o předposlední místo, které mělo být původně hráno na dva vítězné sety, ale nakonec se odehrálo pouze na jeden. Mezičlánkem v play-off turnaje byly zápasy o 5. až 8. místo, kdy se losem určily dvojice, z nichž vítězové hráli zápas o 5. místo a poražení o 7. místo. Zápasy byly hrány na jeden vítězný set.

Na přetřes se dostala i sázka mezi Márou a Márvem, zejména když Mára psychicky nezvládal špičkování a jeho jedinou snahou se stalo ze sázky vymluvit a zrušit ji, s čímž ovšem Márv nesouhlasil. Tento fakt se podepsal i na tom, že si po zápase o 5. místo nepodali tenisté vzájemně ruce, neboť Mára to chtěl mít spjaté s tím, že se tímto gestem zruší sázka. Nebýt zápasů o umístění na pátém až osmém místě, z nichž nejlépe vyšel právě Mára, by sázka znala svého vítěze již po roce od uzavření. Do budoucna je otázkou, zda se Mára zúčastní dalších ročníků Štítná Open, neboť jeho přístup je nevyzpytatelný.

Velkým negativem turnaje se stal nezájem o nejzajímavější zápasy. Prvním důkazem byl nevalný zájem o první semifinále mezi Pavlem a Lukášem, kdy se nikomu moc nechtělo dělat rozhodčího nebo alespoň zapisovatele. Ještě s větším nezájmem se potýkalo samotné vyvrcholení turnaje v podobě finálového zápasu mezi Vojtou a Pavlem, kdy dokonce první set ani nikdo nezapisoval. Kromě hrajících tenistů se na kurtu pohyboval z hráčů turnaje pouze Čama. Na konci prvního setu dorazil na finále i Márv. Dalšími dvěma lidmi na kurtu byla Vojtova přítelkyně a soused od Čamy. 

Fotogalerie na Rajčeti obsahuje kolem 500 fotek, které pochází z 9. ročníku. Na YouTube bylo nahráno přes 120 videí z 9. ročníku.



Výsledky a tabulky základních skupin

Skupina A:
Pavel - Tony 6:1
Pavel - Márv 6:1
Pavel - Mára 6:0
Pavel - Čama 6:3
Tony - Márv 7:5
Tony - Mára 6:7
Tony - Čama 7:6
Márv - Mára 7:5
Márv - Čama 7:5
Mára - Čama 7:5

Skupina B:
Vojta - Luke 7:6
Vojta - Black 6:2
Vojta - Bára 6:2
Vojta - Fako 6:3
Luke - Black 7:6
Luke - Bára 6:0
Luke - Fako 6:1
Black - Bára 6:1
Black - Fako 6:4
Bára - Fako 6:4


Výsledky play-off zápasů

Finále
Pavel - Vojta 4:6, 4:6

Zápas o 3. místo
Luke - Black - neodehráno

Semifinále
Pavel - Luke 7:6, 6:2
Vojta - Black 6:7, 6:0, 7:5

Čtvrtfinále
Pavel - Bára 6:4, 6:4
Tony - Black 2:6, 0:6
Vojta - Mára 6:4, 6:4
Luke - Márv 6:2, 6:0

Zápasy o 5. až 8. místo
Bára - Márv 5:7
Tony - Mára 4:6

Zápas o 5. místo
Mára - Márv 6:0

Zápas o 7. místo
Tony - Bára 6:3

Zápas o 9. místo
Fako - Čama 1:6


Konečné pořadí

1. Vojtěch Juřenčák
2. Pavel Hnilo
3. Michal "Black" Hradil
3. Lukáš Juřenčák
5. Marek Matocha
6. Martin "Márv" Hnilo
7. Antonín Bačo
8. Bára Kašparová
9. Aleš "Čama" Krůžela
10. Tomáš "Fako" Macháč


Trochu statistiky na závěr

Na turnaji bylo odehráno celkem 32 zápasů. Zápasy ve skupinách, o 5. - 8. místo a zápasy o umístění se hrály na jeden vítězný set. Zápasy play-off (ČF, SF, F) se hrály na dva vítězné sety, přičemž jediné třísetové střetnutí bylo mezi Blackem a Vojtou v semifinále.

Následující statistiky nejsou 100% pravdivé, neboť nebylo ke všem zápasům přistupováno stejně a zapisování údajů výrazně vázlo a pokulhávalo oproti minulým ročníkům, kdy byla větší zodpovědnost a zájem. Což vyústilo např. tím, že finále zpočátku vůbec nikdo nezapisoval.

Zejména údaje o počtu es, dvojchyb a zapinknutí vychází z toho, co bylo zapsáno, takže jejich počet je určitě nižší, než byl skutečný stav. Ohledně délky trvání zápasů byly skoro všechny údaje zaznamenány. Ty, co se nezaznamenaly, byly dopátrány pomocí ostatních materiálů k dispozici (fotek a videí).

Všechny zápasy dohromady trvaly 1 003 minut, což vychází, že se turnaj odehrál během necelých 17 hodin. V průměru tak jeden zápas trval 31 minut a 23 sekund. Utkání ve skupinách trvala 482 minut, čehož vychází, že jeden zápas ve skupině trval přibližně 24 minut. Zápasy play-off (ČF, SF, F) trvaly 403 minut, což znamená, že se jeden zápas hrál v průměru 57 a půl minuty.

Nejdelší zápas ve skupinách byl odehrán mezi Vojtou a Lukášem, když jeden set mezi nimi trval 44 minut.

Nekratší zápas ve skupinách odehráli Lukáš s Bárou, když jeden set mezi nimi trval 9 minut. Zároveň to byl nejkratší zápas tohoto turnaje.

Nejdelší zápas v play-off sehráli spolu Black a Vojta. Jejich zápas trval 102 minut a zároveň to byl nejdelší zápas tohoto turnaje.

Nejkratší zápas v play-off (utkání o 5. - 8. místo se do toho nepočítají) sehráli Lukáš s Márvem, když jejich měření sil trvalo 36 minut.

Finálový zápas trval 61 minut.

V turnaji bylo zaznamenáno 24 es, z nichž nejvíce měl na kontě Black a to 7 es. Nejméně es měl Márv, který nezaznamenal žádné eso v turnaji.

Na turnaji bylo zaznamenáno 76 dvojchyb, z nichž nejvíce měli na kontě Bára s Blackem a to po 13 zapsaných dvojchybách. Naopak nejméně dvojchyb měl zaznamenaných Lukáš a to dvě.

Ještě se zaznamenávalo zapinknutí míčku mimo kurt, těch bylo zapsáno devět celkem během turnaje.
V celém turnaji bylo uděleno šest kanárů, přičemž třetinu z nich dostal Márv.

Nejčastějším zapisovatelem/rozhodčím byl Pavel, který je podepsán pod devíti zápasy. Dalšími zapisovateli, kteří jsou podepsání nejméně pod čtyřmi zápasy jsou Bára, Black, Márv, Tony a Vojta.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky