2019 - 17. ročník


17. ročník se začal plánovat až 22. července 2019, kdy šli Márv s Lukášem na tenis a následně při setkání na dětském hřišti začali rozebírat další ročník Štítná Open. Do té doby byl Márv převážně pasivní. Pouze průzkumem terénu zjistil, že červenec je pro turnaj nevhodný měsíc kvůli dovoleným. Zůstala otázka, zda se turnaj uskuteční v srpnu či v září. Během předchozího ročníku hráči debatovali o časovém přesunu turnaje na jiný měsíc než jsou červenec či srpen. Hlavním důvodem byly letní venkovní teploty, které nejsou pro sportování ideální. Do hry se vložila i myšlenka přesunout celý turnaj do Starého Města u Uherského Hradiště, s níž přišel Vojta. Márv po zjištění více informací rozjel kampaň pro vyzkoušení této alternativy. Jenže jak se v čase ukázalo, tak kromě Lukáše a mimozlínských účastníků turnaje tomu ostatní nebyli nakloněni.

První termín, s nímž se kalkulovalo, byl poslední srpnový den, který vyhovoval všem. Když už se zdálo, že se turnaj domluví na poslední prázdninový víkend, přišel Pavel se zprávou, že se mu nepodařilo uvolnit v nové práci, a turnaje se nezúčastní. Na tento podnět zareagoval Lukáš, s nímž měl jet Pavel 24. 8. hrát čtyřhru do Olomouce. Lukáš se rozhodl skrečovat turnaj v Olomouci ve prospěch Štítná Open, což bylo od něj silné gesto. Nový termín však s sebou přinesl i další komplikace. První z nich bylo to, že někteří plánovaní účastníci na konec srpna najednou byli mimo hru. Veronika oznámila, že se nezúčastní turnaje. Nakonec ze hry vypadl i Vojta, u něhož se ukázalo, že pracovní záležitosti jej vyškrtnuly z obou plánovaných termínů. Zůstalo tak ve hře šest hráčů. Kromě toho byli v úvaze i nováčci na turnaji, ale na ně opět nedošlo.

Ve středu 21. 8. šli Márv s Pavlem zahrát tenis na Mladcovou, kde dostali kurt, na kterém se odehrál předchozí ročník. Po skončení zápasu zkontaktoval Márv Blacka, který k jeho úžasu přijal pozvání na turnaj. Následovalo domluvení losu turnaje, který se uskutečnil ve stejný den u Faka doma a zúčastnili se ho Pavel, Fako a Márv. Během losu se domluvilo, že Mácova skupina bude tříčlenná a systém skupin bude takový, že první dva hráči ze skupiny postoupí do play-off.

Los určil následující rozložení skupin:
Skupina A: Pavel, Márv a Máca
Skupina B: Fako, Lukáš, Black a Fagi

V pátek odpoledne končil příměstský tenisový tábor na kurtech na Mladcové. Po společné domluvě se turnaj po čtyřech letech rozdělil do dvou dnů. Z původní 16. startovací hodiny se začátek posunul na 15:00 na žádost Filipa. Po rozlosování se určilo, že pátek bude patřit především zápasům skupiny B, neboť obhájce Máca měl dorazit až v sobotu. Navíc Black měl volný čas hlavně v pátek.

K prvnímu zápasu nastoupil Fagi s Blackem. Tito dva hráči se na turnaji nikdy nepotkali, jelikož se nenaskytla příležitost. Nikdo netušil, co lze po sedmi letech očekávat od Blacka, který nastoupil do turnaje se starší raketou, a pak si půjčil náhradní náčiní od jiných hráčů, neboť jeho raketa nebyla v úplně nejlepší formě.

Jak se během prvního utkání ukázalo, tak sedmiletá pauza šla na Michalovi znát. Za dvacet minut jej Filip porazil v poměru 6:2. Během jejich utkání na kurt dorazil i Tomáš. Rozhodovalo se, kdo si zahraje další zápas.Šel do něj znovu Filip, proti kterému se postavil Tomáš. Jak se ukázalo, tak se jejich zápas stal nejdelším na turnaji, když trval 62 minut. Polovina gemů skončila ve shodě a přetahovaná s delšími výměnami se divákům musela líbit. Fako do zápasu vstoupil lépe, když se dostal do vedení 3:0. Filip to však nechtěl zabalit, neboť prohra s Fakem by byla významnou komplikací v postupu ze skupiny do play-off. Zápas se trochu vyrovnal, avšak Fako po sedmi gemech vedl 5:2. Dostal se dokonce ke dvěma mečbolům. Ty však Fagi odvrátil a začal Tomáše trápit ve snaze obrátit zápas. Jejich osmý gem byl zvlášť dlouhý, když se přetahovali v několika shodách. Jako vítěz z něj vyšel Fagi. Ten následně zápas srovnal na 5:5 a vypadalo to, že zvrátí nepříznivou situaci. Leč k tomu nedošlo. K vidění byly další dva gemy dotažené do shody. Z nich se pokaždé radoval Fako, který tak porazil Filipa 7:5.

Po zhruba 15 minutách pokračoval turnaj třetím zápasem mezi Fakem a Blackem. Na kurt se dostavil mezitím Pavel a v průběhu třetího zápasu dojel i Lukáš. Ve třetím utkání jsme již žádné tahanice a dlouhé gemy neviděli, neboť pouze jediný gem skončil ve shodě. K vidění však byl napjatý průběh. Oba hráči si drželi svá podání prvních šest gemů. V sedmém gemu Black prolomil Fakovo podání a ujal se vedení 4:3. Odskočil pak na 5:3, jenže Fako to nevzdal a dokázal vzít rovněž Michalovi podání a vyrovnat zápas na 5:5. Poslední slovo v zápase měl opět Fako, který ve dvanáctém gemu dokázal podruhé v utkání Michala breaknout a zvítězil 7:5. Fako si tak svým výkonem řekl o postup do semifinále. Po letech útlumu se Fakovi podařilo uspět v náročné skupině a vybojoval zasloužený postup do semifinále.

Ke čtvrtému zápasu na turnaji nastoupil finalista předchozích tří ročníků Pavel se svým bratrem Martinem. Velké množství chyb na straně Pavla vedlo k tomu, že ostatní mohli sledovat na turnaji jedno velké překvapení. Tím se stala první výhra Márva proti Pavlovi na turnaji v dohraném zápase. Navíc ve zcela nepředvídatelném poměru 6:2. Márv po rozlosování turnaje nebyl vůbec nadšený z toho, že slíznul skupinu smrti. Jediná šance na postup se nabízela přes mladšího bratra a této šance využil. Nepřítomní hráči výsledek pochopitelně nechápali (jak Máca, tak Filip, který opustil kurt před čtvrtým zápasem).

Poslední utkání prvního hracího dne obstarali Lukáš s Michalem. Black tak odehrál celý turnaj během pátku. V utkání s Lukášem dokázal jít do vedení 3:2, leč následovaly čtyři prohrané gemy v řadě a konec v turnaji. Ostatní se shodli na tom, že Black jim dělal problémy, hrát tenis nezapomenul, avšak dlouhá pauza si vyžádala své. Je otázkou jak moc se projevilo i to, že Black to měl s časem v sobotu hodně špatné. Během čtyř hodin se odehrálo pět utkání, kterým přihlížela v podvečer i Veronika. Na ostatních kurtech bylo v areálu prázdno, teploty sice odpoledne dosahovaly kolem 27° až 29° ve stínu, ale s postupujícím časem se počasí stalo přijatelným.

Na sobotu hlásili dokonce třicítky na teploměru, takže snaha hrát turnaj v přijatelnějším počasí nebyla úplně úspěšná. Na sobotu se předem rezervoval kurt od 8:00 do 16:00. Prvním zápasem druhého hracího dne se stala repríza finále předcházejících dvou let, přičemž postupová matematika zněla neúprosně. K myšlenkám na postup potřeboval Pavel porazit jednoznačně Mácu. To se však nestalo a prohrál s ním během dvaceti minut v poměru 1:6. Tímto výsledkem zajistil postup ze skupiny svému bratrovi a zároveň se kvalifikoval do bojů o páté místo. Leč po zápase odjel a již se na turnaji neobjevil, ani pak na následném odpoledním posezení.

Druhý sobotní zápas přinesl vyrovnanější bitvu. Svůj poslední skupinový zápas v něm měl na programu Fagi, který nastoupil proti Lukášovi. Nehráli dlouhé výměny, pouze jednou se dostali do shody, a to až v posledním gemu. Vítězem utkání se stal Lukáš, který porazil Filipa 6:4 a zajistil mu tím třetí místo ve skupině. Poslední dva skupinové zápasy vyšly tak, že se v nich bojovalo o prvenství v jednotlivých skupinách. O půl desáté dopoledne nastoupil Máca proti Márvovi a zcela jednoznačně jej vyprovodil z kurtu v poměru 6:1, když Márv uhrál jen devět vítězných míčů. Hned čtyřikrát vyhrál Máca čistou hrou.

Poslední skupinový zápas měli na starosti Lukáš s Tomášem. Třebaže zápas skončil jednoznačným výsledkem 6:1 pro Lukáše, tak trval 43 minut a viděli jsme v něm čtyři gemy ve shodě. Především úvodní gemy se hodně táhly, až si z toho Máca začal dělat srandu, jestli to myslí ti dva vážně. Něco ve stylu, že odjede domů, ať mu pak Márv zavolá, jak to bude 5:5, tak sedne do auta a dojede z Hradiště zpátky.

Na kurtu byli v tu chvíli jen čtyři semifinalisté. Po necelých deseti minutách pokračoval turnaj prvním semifinále mezi Lukášem a Márvem. Lukáš vstoupil do utkání lépe, když se ujal vedení 2:0. Leč dalších pět gemů v řadě vyhrál Márv. Jak moc tomu napomohla únava z předešlého utkání, je otázkou. Přesto se tento faktor určitě projevil. V osmém gemu přišly na řadu dokonce tři mečboly. Jenže zahrát poslední vítězný míč byl pro Márva náročný úkol. Lukáš odvrátil tři hrozby a dokázal daný gem vyhrát. Pátý mečbol však již dotáhl Márv do vítězného konce, a že to byl vskutku vítězný míč. Poslední výměna byla dlouhá přetahovaná, kdy Lukáš v jednu chvíli zahlásil out, ale Fako ho opravil na dobrý míč a pokračovalo se v jedné z nejdelších výměn na turnaji (neřkuli té nejdelší výměně na turnaji). Tu ukořistil Márv a po vyřazení Pavla z turnaje se postaral o druhé velké překvapení na turnaji!

Prvním finalistou 17. ročníku tak byl někdo, kdo se stal největším překvapením turnaje - Márv. Dá se napsat, že Márv v zápasech na soupeře nic nevymýšlel a jen se jim snažil vracet míčky na jejich stranu.

Ve druhém semifinále k žádnému překvapení nedošlo, byť si to Márv přál. Máca do třetice vyhrál opět 6:1. Tentokrát semifinále nad Fakem, které trvalo necelou půlhodinku. Hráči se domluvili, že turnaj dohrají bez pauzy na oběd. Po krátké době tak následoval další zápas mezi Lukášem a Tomášem. Tentokrát o konečné umístění. Pár minut po poledni nastoupili do zápasu o třetí místo. Do stavu 3:3 musel Lukáš pořád dotahovat, leč pak to zvrátil na 4:3 a od té chvíle tahal Fako za kratší stranu provazu. Jak se ukázalo, tak Fako si i s Lukášem připsal výsledek 7:5 - potřetí na turnaji. Tentokrát však v jeho neprospěch. Na třetím místě v turnaji skončil Lukáš.

Fagi jevil zájem hrát alespoň zápas o 5. místo, ale Pavel to zabalil a utkání o páté místo se tudíž nehrálo. Posledním zápasem turnaje tak bylo vyvrcholení v podobě finále mezi očekávaným finalistou Mácou a největším překvapením 17. ročníku Márvem. Oproti rannímu zápasu, v němž dominoval jednoznačně Máca, se finále více natáhlo a žádný z gemů neskončil čistou hrou. Přesto za půl hodiny bylo vymalováno. Máca zvítězil v poměru 6:1 nad Márvem a připsal si tzv. zlatý hattrick, když opanoval turnaj potřetí v řadě bez ztráty kytičky. Průběh finále sledoval i Filip, který se přijel podívat na závěr turnaje. Máca kromě putovního poháru dostal od Márva i ručně popsané triko s nápisem: Vítej zlatý hattricku!

Turnaj se v sedmi lidech odehrál za 9,5 hodiny. Odehrál se ve dnech 23. a 24. srpna 2019. Zúčastnilo se jej sedm hráčů. Naposledy se turnaj hrál v sedmi lidech v roce 2008. Příjemným překvapením byl návrat Blacka na turnaj po sedmileté pauze. Dalším příjemným překvapením byl výkon Faka na turnaji, který dokázal postoupit z náročné skupiny a v poslední řadě největším překvapením byly výsledky Márva, který dokázal v turnaji porazit dva ze tří nejlepších hráčů v celé historii Štítná Open.



Výsledky a tabulky základních skupin

Skupina A:
Márv - Pavel 6:2
Pavel - Máca 1:6
Márv - Máca 1:6

Skupina B:
Black - Fagi 2:6
Fako - Fagi 7:5
Fako - Black 7:5
Black - Lukáš 3:6
Lukáš - Fagi 6:4
Lukáš - Fako 6:1


Výsledky play-off zápasů


Finále
Máca - Márv 6:1

Zápas o 3. místo
Lukáš - Fako 7:5

Zápas o 5. místo
Fagi - Pavel = neodehráno

Semifinále
Lukáš - Márv 3:6
Fako - Máca 1:6


Konečné pořadí

1. Máca
2. Márv
3. Lukáš
4. Fako
5. Fagi
6. Pavel
7. Black

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky