2020 - 18. ročník

18. ročník Štítná Open se uskutečnil 15. srpna 2020 na kurtech zlínského tenisového klubu na Vršavě. V minulosti se na Vršavě již několik zápasů odehrálo v rámci našeho turnaje. Celý turnaj se tam však odehrál poprvé. Do turnaje se zapojilo šest hráčů. Po šesti letech přislíbil účast i Mára. Nakonec však dal přednost jiným aktivitám. Márv oslovil i Blacka po roce, ovšem nepochodil. Rovněž to zkusil Márv i na Flye či Veroniku, leč se stejným výsledkem jako u Blacka. Turnaje se nezúčastnil ani Pavel kvůli problémům se zády.

Dva aktivní jedinci, kteří se letos zajímali o turnaj, byli Márv s Lukášem. Plánování turnaje nezabralo hodně času a víceméně jediný pořádně volný termín přes léto se našel v polovině srpna. Následující úvahy braly konání 18. ročníku až někdy ve druhé polovině září. Kurty se zamluvili na sobotu od 7:00 do 10:00, hodinová pauza a pak od 11:00 do 17:00.

V pátek večer proběhlo losování turnaje v K1 Wellness centru, kde se u venkovního posezení potkali Veronika, Lukáš, Fako, Mára a Márv. Krátce po osmé večerní proběhlo rozdělení hráčů do dvou skupin. Do první skupiny byli nalosování finalisté předchozího ročníku a k nim přibyl Filip. Ve druhé skupině se potkali bratři Juřenčáci s Fakem. Domluven byl systém zápasů na jeden vítězný set s tím, že první dva hráči ve skupině postoupí do semifinále a hráči na pátých místech budou už jen hrát jeden zápas o konečné umístění.

V sobotu ráno se po půl osmé na kurty dostavili společně Lukáš, Fako a Márv. Lukáš s Fakem zahájili turnaj na kurtu č. 14. Pro zajímavost: v předchozím ročníku jejich zápas uzavíral skupinová utkání. Lukáš porazil Faka v poměru 6:2. Během jejich zápasu dorazil na kurty i Fagi, který následně na stejném kurtu sehrál utkání s Márvem, kterého porazil 6:3. Jelikož zbylí hráči měli dojet až na jedenáctou hodinu, tak vznikla časová mezera, kterou vyplnila čtyřhra, v níž na jedné straně nastoupil Lukáš s Márvem a proti nim Fako s Fagim. První set vyhráli Lukáš s Márvem 6:3. Druhý byl předčasně ukončen za stavu 3:0 pro Faka s Fagim.

Hráči odjeli následně domů a vrátili se až na jedenáctou hodinu. Zatímco ráno panovalo pro hru příjemné počasí, když bylo zataženo a venkovní teploty mírně přes 20 °C, tak později se obloha roztáhla a teploty se vyšplhaly až k 27 °C ve stínu. Panovaly obavy i ohledně bouřek, neboť den předtím odpoledne pršelo a předpověďi hlásily možnost deště i na sobotní odpoledne. Nakonec se nic takového nestalo a turnaj proběhl bez případných přestávek.



Další zápasy turnaje se odehrály na kurtu č. 15. První utkání na něm svedl Máca s Márvem, kterého vyprovodil v poměru 6:0. Následoval zápas mezi bratry Lukášem a Vojtou, ve kterém se z výhry radoval Lukáš v poměru 6:4. V dalším utkání Máca opět nadělil kanára. Tentokrát Filipovi. Posledním zápasem skupinové fáze se stalo utkání mezi Fakem a Vojtou, ve kterém se rozhodovalo o postupujícím do semifinále. Třebaže Fako vedl v zápase 5:1, tak Vojta nesložil zbraně a zápas se dostal až do jediného tie breaku na turnaji. Ten vyhrál v poměru 7:5 Fako a postoupil ze skupiny dále.

Do prvního semifinále naskočili Lukáš s Filipem, přičemž Filip se necítil úplně nejlépe a probíhalo špičkovaní ohledně výměny za Márva. To však neproběhlo, neboť i sám Márv tuto možnost odmítnul. Fagi nakonec odehrál celé utkání s Lukášem, třebaže uvažoval místy o skrečování. Výsledek 6:0 hovořil jasně o rozložení sil. Ke druhému semifinálovému utkání nastoupil Máca s Fakem. Máca porazil Faka v poměru 6:1. Po semifinálových zápasech se na kurt postavili Vojta s Márvem v rámci boje o konečné páté místo. Márv na začátku zápasu upadl při dobíhání míčku a kromě dvou míčků odehrál zápas s odřeninami na pravé ruce a noze. Zápas skončil výhrou Márva nad Vojtou 6:0. Zápas o třetí místo se neuskutečnil. Fagi ho skrečoval a Fakovi tak připadlo třetí místo.

Finálové klání začalo krátce po půl čtvrté odpoledne a hráči se domluvili, že ho odehrají na dva vítězné sety. V případě stavu 1:1 by následoval místo třetího setu tie-break. Před zápasem se ostatní podivili nad Márvovým prohlášením, že se jedná o vůbec první vzájemný zápas mezi Mácou a Lukášem na turnaji. Na konci pátého společného ročníku, v němž se mohli střetnout, se konečně potkali. Výsledek však i v tomto případě byl jednoznačný a Máca obhájil prvenství z roku 2019, když Lukáše porazil v poměru 6:1 a 6:0.

Turnaj se odehrál během cca sedmi hodin. Přihlížela mu i Veronika a na finále se dostavil i Pavel. Máca svým pátým vítězstvím na turnaji se osamostatnil na prvním místě, co se týká počtu vítězství. Rovněž po turnaji během posezení padl návrh na zavedení handicapu pro Mácu do budoucnosti v případě dalších jeho účastí.


Výsledky a tabulky základních skupin

Skupina A:
Fagi - Márv 6:3
Máca - Márv 6:0
Máca - Fagi 6:0

Skupina B:
Lukáš - Fako 6:2
Lukáš - Vojta 6:4
Fako - Vojta 7:6



Výsledky play-off zápasů

Finále
Máca - Lukáš 6:1, 6:0

Zápas o 3. místo
Fako - Fagi 6:0 (tech.) - neodehráno

Zápas o 5. místo
Márv - Vojta 6:0

Semifinále
Lukáš - Fagi 6:0
Máca - Fako 6:1


Konečné pořadí

1. Máca
2. Lukáš
3. Fako
4. Fagi
5. Márv
6. Vojta
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky