2022 - 20. ročník

20. ročník Štítná Open se odehrál v sobotu 18. června 2022. Plánování a přípravy na jubilejní ročník odstartovaly již na podzim 2021, kdy se řešil termín konání, počet účastníků a možnost ubytování. Původní plány počítaly s odehráním turnaje na kurtech na Obáraném, kam by se turnaj po osmi letech vrátil a ubytování se plánovalo v přilehlé chatě Gizela. Nakonec se původní záměr nenaplnil. Ubytování bylo zajištěno v centru obce Štítná nad Vláří. Turnaj se však odehrál ve Slavičíně na antukových kurtech na okraji města.

Do turnaje byli pozváni všichni účastníci, kteří se ho v minulosti zúčastnili, což čítá celkem 15 hráčů. Do turnaje zasáhlo dvanáct hráčů, což stanovilo nový rekord v počtu účastníků na jednom turnaji.

Hlavním organizátorem turnaje byl Lukáš, který ve spolupráci s Márvem a dalšími účastníky řešil a ladil podmínky turnaje. Turnaj získal sponzorský dar ve výši 15 000 CZK od Vojty. Vzhledem k ekonomické stránce věci to zajistilo více než 50 % nákladů na veškeré výdaje na turnaji. Finance byly použity na výrobu upomínkového textilu, nákup věcných cen pro hráče a občerstvení na turnaji.

V záměrech ohledně turnaje bylo odehrát několik zápasů i ve Štítné na Obáraném, což se nabízelo především v pátek, kdy jsme měli zarezervované kurty od 16:00 do 20:00. Tento časový prostor se využil k přípravě na turnaj a na kurtu si zahráli Pavel, Márv, Čama, Fako a Vojta. Turnaj ve Slavičíně byl naplánován mezi 9 až 18 hodinou, kdy jsme měli zarezervované tři kurty zároveň. Jak se ukázalo, tak turnaj začal kolem 9:15 a skončil kolem půl šesté večer s tím, že během dne nikdo jiný kromě nás areál nevyužil, což byla pro nás vynikající situace.

Losování turnaje probělo v sobotu 28. 5. u Márva doma za účasti Lukáše a Tomáše. S tím, že byl vysílán livestream pro případné další účastníky turnaje, čehož pár lidí využilo. Před losováním se určili čtyři nasazení hráči, kteří se nesměli potkat v jedné skupině a vycházelo to z výsledků z posledních ročníků turnaje. Mezi nasazenými byl Máca, Pavel, Filip a Lukáš. Přičemž mezi nenasazenými číhal Vojta a Fako na ostatní účastníky.

Při počtu 12 hráčů se turnaj rozdělil do čtyř skupin po třech lidech. První dva hráči ve skupině postupovali do play-off. Poslední hráči ve skupině vytvořili play-out skupinu o umístění na 9. až 12. místě, ve které hráli každý s každým. Vypadnutí hráči ze čtvrtfinálových zápasů pak hráli ještě zápasy o umístění na 5. až 8. místě. Zápasy se hrály na jeden vítězný set a na každého hráče čekalo v turnaji 5 zápasů.



Rezervovaná chata na tři dny pro účastníky turnaje, rezervované tři kurty, věcné ceny nejen pro vítěze, catering v podobě společného oběda, grilování a dvou beček piva a celkový zájem uspořádat výjimečný ročník, potkat se s přáteli nejen na antukovém dvorci, se vydařil bez ohledu na výsledky turnaje. Kromě Márva fotografie z turnaje pořizoval především Tony. K dispozici byly dvě ruční kamery, přičemž jedna posloužila k natočení celého finálového utkání. Do toho byla k dispozici i GoPro kamera, kterou se bohužel nepodařilo více využít pro pořízení zajímavých záběrů. K tomu se podařilo pořídit i záběry z dronu, což bylo rovněž mimořádné.

Počasí se sice naplánovat nedá, předpovědi opět trošku neodpovídaly realitě a my si užili turnaj v letních teplotách, což bylo patrné na hráčích především po turnaji v sobotu večer, kdy fyzické vyčerpání šlo znát na hráčích. V pátek večer se na chatu přišli podívat a popovídat i další dva hráči, kteří se v minulosti turnaje zúčastnili - Homer a Fly. Jediný, kdo tak s letošním ročníkem nezaznamenal nějakou aktivitu, byl Black.

Turnaj zaznamenal hned několik tenisových návratů. Bára s Tonym se turnaje zúčastnili po jedenácti letech, Čama hrál znovu na turnaji po deseti letech, v neposlední řadě Mára se zúčastnil po osmi letech. Pokud vezmeme rozlosování skupin a to, jak turnaj probíhal, tak turnaj víceméně dopadl podle papírových předpokladů, o čemž svědčí např. to, že do semifinále se probojovali pouze nasazení hráči.

Před turnajem proběhla debata ohledně upomínkových předmětů a věcných cen. Upomínkovým předmětem se stalo tričko s logem turnaje. Před turnajem proběhla diskuse ohledně loga turnaje, neboť turnaj žádné oficiální logo neměl. Po několika návrzích, představách a domluvách nakonec zvítězilo žlutomodré logo, které lze spatřit v levém horním logu i na této stránce a jehož autorem je Tony.


Výsledky zápasů a tabulky základních skupin

Skupina A:
Máca - Vojta 6:3
Vojta - Márv 6:3
Máca - Márv 6:0

Skupina B:
Lukáš - Fako 6:3
Fako - Verča 6:2
Lukáš - Verča 6:1

Skupina C:
Pavel - Tony 6:1
Pavel - Čama 6:1
Tony - Čama 6:1

Skupina D:
Filip - Mára 6:4
Mára - Bára 6:3
Filip - Bára 6:3


Výsledky play-off zápasů

ČTVRTFINÁLE

Máca - Tony 6:0
Lukáš - Vojta 7:5
Pavel - Mára 6:1
Filip - Fako 7:5

SEMIFINÁLE

Máca - Pavel 6:2
Lukáš - Filip 7:5

FINÁLE

Máca - Lukáš 6:0


ZÁPAS O 3. MÍSTO

Pavel - Filip 6:3


O 5. - 8. místo
Mára - Tony 6:4
Fako - Vojta 6:1

ZÁPAS O 5. MÍSTO

Fako - Mára 6:3

ZÁPAS O 7. MÍSTO

Vojta - Tony 6:2


Play-out skupina

Čama - Verča 6:1
Bára - Márv 6:3
Bára - Čama 6:2
Verča - Márv 6:1
Bára - Verča 6:2
Čama - Márv 6:0



Konečné pořadí 20. ročníku

1. Máca
2. Lukáš
3. Pavel
4. Filip
5. Fako
6. Mára
7. Vojta
8. Tony
9. Bára
10. Čama
11. Verča
12. Márv

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky