2018 - 16. ročník


Rozpravy o konání 16. ročníku turnaje započaly na konci května. Během června se postupně upravoval a domlouval termín konání. Prvním termínem byl 30. červen, který většina účastníků z minulého roku odsouhlasila. Jediný, komu to nevyhovovalo, byl Pavel. Další termín, který přišel na přetřes bylo 14. 7. Ve chvíli, kdy se již zdálo, že půjde o finální datum, přišel Lukáš s požadavkem o odsun na 21. 7. 2018. Nikdo proti tomu výrazně neprotestoval, proto se kurt na začátku června zarezervoval na tohle datum. Márv tradičně zval i dřívější účastníky, kteří se turnaje po přesunu do Zlína nezúčastňují, leč s výzvami nepochodil. Po loňském roce, kdy Márv lavíroval s myšlenkou na tzv. "OVO" (Odolena Voda Open), tzn. uspořádání Štítná Open kousek za Prahou, letos s žádným obdobným nápadem nepřišel. Pouze chtěl, aby se podařilo zajistit po roce alespoň osm účastníků na turnaj, což se podařilo a turnaje se zúčastnili stejní hráči jako v roce 2017.

Ve hře byla i účast nových tváří na turnaji, avšak nakonec nikdo nový řady hráčů na turnaji nerozšířil. Termín 21. 7. se nehodil Fakovi, který měl v den turnaje noční šichtu. Proto Márv přišel s novinkou v podobě tzv. divoké karty pro Faka, která spočívala v tom, že Fako vynechá zápasy ve skupině a bude hrát až od čtvrtfinále, přičemž se nalosuje do jedné ze dvou skupin a v ní skončí na 4. místě. Los se uskutečnil v pátek 20. 7. 2018 - den před turnajem. Proběhl ve zlínském sportbaru Aréna a zúčastnili se ho čtyři hráči - Verča, Lukáš, Pavel a Márv. K Fakovi byl los opět nemilosrdný a je otázkou, zda by uhrál lepší než čtvrté místo ve skupině. Kuriozitou je nalosování druhé skupiny, kdy se pořadí hráčů losovaných do skupiny shodovalo i s konečným výsledkem skupiny.

Los určil následující složení skupin:
Skupina A: Márv, Fagi, Máca a Verča.
Skupina B: Pavel, Vojta, Lukáš a Fako.

Po pěti letech se turnaj vrátil na kurty na Mladcové, na nichž se odehráli dva zápasy nedohraného 11. ročníku. Rezervace kurtu byla již na sedmou ranní, nad čímž se někteří účastníci podivovali, protože jim to připadlo hodně časné. Márv dokonce navrhoval začátek již v šest ráno, leč tato varianta se nesetkala s pochopením a souhlasem ostatních hráčů. Dlouhodobá předpověď počasí na červenec se naplnila a počasí přineslo úmorné vedro, když teploty ve stínu se vyšplhaly ke třiceti stupňům Celsia. Na slunci teploty byly ještě vyšší a v průběhu turnaje se z hráčů stali lovci stínu.

Před začátkem turnaje se rozhodlo, že zápasy budou hrány na jeden vítězný set. K prvnímu zápasu nastoupili Pavel s Lukášem. Potkal se tak finalista se třetí nejlepším hráčem předchozího ročníku. Zápas vyhrál Pavel v poměru 6:2. Následoval zápas druhé skupiny mezi Filipem a Márvem, který skončil jednoznačně ve prospěch Fagiho, který uštědřil svému soupeři nelichotivého kanára, byť v prvních třech gemech byl zápas vyrovnaný, avšak Márv pokaždé tahal za kratší konec provazu. Čekalo se na příjezd přespolních hráčů - Máca a Vojta. Proto jako další zápas přišel na řadu duel mezi Veronikou a Márvem. Pro Verču to byl od loňského turnaje první zápas. Během tohoto zápasu dorazili Máca s Vojtou. Márv zdolal Veroniku 6:3 a připsal si první výhru na Štítná Open po přesunu na zlínské kurty v roce 2015. Hned následující zápas pak proběhl mezi obhájcem titulu Mácou a Márvem, který neplánovaně odehrál jako první všechny zápasy ve skupině. Máca přivezl nový pohár pro vítěze turnaje, jehož podstavec byl osazen jmény vítězů předchozích ročníků a směle i štítkem s nápisem 2018 - Martin Kovářík.

Máca v jeho prvním zápase na turnaji porazil hladce Márva 6:0. Následoval vyrovnaný zápas mezi Vojtou a Pavlem, který ukázal, že Vojta bude více agresivnější než předchozí rok. Pavla porazil 6:4. Po tomto duelu následoval zápas mezi Verčou a Filipem, který rozehrála Veronika dobře a dostala se do vedení 4:0, což si vysloužilo pozornost přihlížejících hráčů. Filip se však nevzdal a vývoj dokázal zvrátit. Veronika uhrála ještě skóre 5:3, leč poté následovaly čtyři prohrané gemy a výhra Fagiho v poměru 7:5. V 11:11 začal jediná "bratrovražedná řež" na letošním turnaji mezi Lukášem a Vojtou. Do stavu 3:3 šlo o přetahovanou o každý míček, přičemž hráči dělali breaky a re-breaky jako na běžícím páse. Poté se zápas výsledkově zlomil a Lukáš vyhrál 6:3. Vojtovi prohra nebyla příliš po chuti, zvláště když jeho staršího bratra během zápasu trápila bolest nohy, čemuž přizpůsobil i svoji hru. Výhra Lukáše zároveň zhatila Pavlův úmysl postoupit ze skupiny ze druhého místa, neboť postupový klíč ho katapultoval na první místo. Poslední zápasy ve skupině obsaral Máca. Nejprve s Veronikou, s níž hrál zkrácený set na tři vítězné gemy. Zápas skončil 3:0 pro Mácu během osmi minut. Závěrečný zápas ve skupinách odehráli Máca s Fagim bez přihlížejících hráčů. Ostatní účastníci turnaje totiž odjeli nebo odešli na oběd. Zápas skončil 6:0 pro Mácu.

Před třináctou hodinou začalo play-off turnaje. K prvnímu čtvrtfinálovému utkání nastoupili Vojta s Márvem. Ti se na turnaji potkali naposledy v roce 2012. Během utkání se vraceli ostatní hráči z oběda na kurty a stali se svědky nejdelšího zápasu na turnaji. Vojtův styl a herní nasazení se Márvovi zamlouvalo a zápas dospěl do prvního tie-breaku na turnaji. Přičemž Vojta ztratil vedení 3:1 a nakonec musel dotahovat stav 5:6, neboť hrozilo pravděpodobně jedno z největších překvapení v historii turnaje. Tie-break Vojta již zvládnul a vyhrál jej v poměru 7:3, přičemž jediný, kdo mu fandil, byla Verča. Ostatní hecovali Márva, aby dotáhl zápas do vítězného konce. Oba hráči strávili na kurtu 55 minut. Během zápasu hrál Márv se třemi různými raketami tří různých hráčů a Vojta rovněž měnil tenisové náčiní. Po tomto zápase nastoupili na kurt Lukáš s Filipem a byli jsme svědky dalšího výsledkově dlouhého zápasu, ve kterém přišlo hned několik zvratů. První přišel, když Fagi ztratil vedení 2:0 a Lukáš otočil na 3:2. Následovaly další dva gemy pro Fagiho a obrat z 2:3 na 4:3. Poslední zvrat přišel od Lukáše, který otočil stav 3:4 na konečných 6:4. Třetím čtvrtfinálovým zápasem byl souboj Pavla proti Veronice, kdy se domluvil další zkrácený set na tři vítězné hry a ty získal během jedenácti minut Pavel v poměru 3:1. Následovala časová proluka, neboť Fako se ještě nedostavil na kurty, aby odehrál čtvrtfinále s Mácou. Přistoupilo se proto k odehrání prvního semifinále, do něhož nastoupil Pavel s Lukášem. Za stavu 4:1 pro Pavla jeho soupeř zdramatizoval duel a snížil stav na 4:3. Leč pak se na více nedostalo a Lukáš prohrál 4:6. Následně oznámil, že nebude hrát zápas o třetí místo. Během semifinálového zápasu se na kurt dostavil i Fako, který následně nastoupil k poslednímu čtvrtfinále, v němž se ohřál jen 13 minut. První hru prohrál až po shodě, ale pak už toho moc neuhrál a prohrál 0:6 s Mácou. Máca se tak rozehřál před semifinále s Vojtou, ve kterém jsme viděli celou řadu hezkých a dlouhých výměn. Za kratší konec provazu tahal po celou dobu Vojta, který prohrál 1:6. Stal se však prvním člověkem, který proti Mácovi uhrál alespoň jeden gem na turnaji. Před finálovým zápasem nastala časová prodleva, kterou vyplnil Fako s Márvem zápasem o páté místo. Ten se neplánovaně protáhl. O vítězi musel rozhodovat až tie-break, který vyhrál Márv 7:5.

Zápas o páté místo přinesl i jedno pozitivum pro finále, kterým byl stín na kurtu. Před utkáním proběhl los mincí, který vyhrál Máca. Rovněž se hráči bavili o tom, zda utkání budou hrát na jeden nebo dva vítězné sety. Nakonec se dohodli na jednom vítězném setu, což nejvíce potěšilo Verču, které se už nechtělo moc dlouho být na kurtu. Začátek finále byl hodně vyrovnaný. Máca na začátku zápasu poprvé poznal to, když prohrává v zápase. Pavel vyhrál dva gemy z úvodních tří, leč na další nedosáhl a celkově ve zbytku utkání uhrál už jen dva vítězné míčky, což následně odnesla i jeho raketa zlomeným rámem. Máca vyhrál ve finále 6:2 a obhájil po roce titul. Následovalo předání nového poháru pro vítěze. Před jeho předáním ještě stihla neplánovaně vybouchnout láhev prosecca Márvovi v ruce. O zábavu na kurtu během finále se staral Vojta s megafonem, který přivezl na turnaj Márv. Turnaj se odehrál i s prodlevami mezi zápasy za jedenáct hodin. Na konci turnaje se hráči bavili o možnostech do budoucna, aby se nemuselo hrát ve vedrech a padl návrh posunout termín konání na červen nebo září. Zda k tomu opravdu dojde, ukáže až čas.



Výsledky a tabulky základních skupin

Skupina A:
Máca - Márv 6:0
Máca - Fagi 6:0
Máca - Verča 3:0
Fagi - Márv 6:0
Fagi - Verča 7:5
Márv - Verča 6:3

Skupina B:
Pavel - Lukáš 6:2
Vojta - Pavel 6:4
Lukáš - Vojta 6:3


Výsledky play-off zápasů

Finále
Máca - Pavel 6:2


Zápas o 5. místo
Márv - Fako 7:6


Semifinále
Pavel - Lukáš 6:3
Máca - Vojta 6:1

Čtvrtfinále
Vojta - Márv 7:6
Lukáš - Fagi 6:4
Pavel - Verča 3:1
Máca - Fako 6:0


Konečné pořadí

1. Máca
2. Pavel
3. Vojta
4. Lukáš
5. Márv
6. Fako
7. Filip
8. Verča

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky