2015 - 13. ročník

13. ročník tenisového turnaje proběhl na přelomu července a srpna 2015. Konkrétně se odehrál v pátek 31. července a v sobotu 1. srpna 2015. Zúčastnilo se ho 5 hráčů, což je nový rekord, protože doposud bylo minimum šest hráčů. Celý turnaj se odehrál ve Zlíně na tenisových kurtech pod Jižními Svahy. Na antukových kurtech nedaleko vily Tomáše Bati se během sobotního odpoledne uskutečnilo i grilování a občerstvení hráčů. Kvůli nízkému počtu účastníků se letos nehrálo play-off a hráči utvořili jednu skupinu, kde se hrálo systémem každý s každým. Hrálo se na dva vítězné sety, přičemž za stavu 1:1 byl třetí set nahrazen tie-breakem. V případě rovnosti bodů byl prvním kritériem vzájemný zápas.

Turnaje se zúčastnili: Fako, Fagi, Lukáš, Márv a Pavel.

Před prvním utkání proběhl rychlý los, který určil pořadí zápasů. Sice před turnajem provedl Pavel s Márvem los ohledně pořadí utkání, ale ten nakonec nebyl uznán kvůli požadavku ze strany Lukáše. To nikomu nevadilo a pořadí zápasů se částečně upravilo. Původně k prvnímu utkání byl určen obhájce titulu Pavel s Fakem, což nakonec zůstalo i po novém losu. První utkání začalo v pátečním podvečeru a vyhrál ho Pavel v poměru 6:1 a 6:3. Ve druhém utkání proti sobě nastoupili Fagi s Lukášem a tento zápas přinesl vyrovnanější tenis, na který se dalo dívat o něco lépe. Vítězem prvního setu se stal Fagi v poměru 6:1. Ovšem druhý set přinesl dramatičtější podívanou a Lukáš se pokoušel o zvrat v utkání. Vedl 5:4 na gemy, ovšem více neuhrál a nakonec podlehl Fagimu i ve druhém setu. Tentokrát v poměru 5:7. Posledním utkáním prvního hracího dne byl zápas mezi Fakem a Márvem. Jejich zápas byl přetahovaná o každý gem. V prvním setu si hráči drželi svá podaní až do devátého gemu, kdy Márv zaznamenal break na 5:4, ovšem v dalším gemu Fako zaznamenal rebreak. První set nakonec skončil v tie-breaku, který vyhrál Fako v poměru 7-2. Druhý set se stal opět vyrovnanou záležitostí a rovněž dospěl do tie-breaku. V tie-breaku druhého setu vedl Márv již 5:0, jenže vedení neudržel a nakonec prohrál 6:8, což znamenalo, že si Fako připsal první výhru na turnaji.

Druhý hrací den začínal v sobotu odpoledne před půl druhou, kdy se venkovní teplota pohybovala kolem 27° C a ve čtvrtém turnajovém zápase proti sobě nastoupili Lukáš s Pavlem. Zápas provázely delší výměny a velká vyrovnanost. Hráči si drželi svá podání až do devátého gemu prvního setu, kdy přišel první break z Pavlovy strany. Lukáš však v dalším gemu prolomil rovněž soupeřovo podání a srovnal na 5:5, první set nakonec rozhodoval tie-break. Ten opanoval Lukáš v poměru 7:2. Do druhého setu vstoupil sice Pavel lépe a po breaku vedl 2:0. Leč Lukáš zabojoval a otočil na 5:2! Obhájce prvenství z roku 2014 však prokázal své kvality, když dokázal odvrátit dva matchbally a poté srovnat stav. Vyrovnaný druhý set po další přetahované dospěl do druhého tie-breku. Ten již tak přesvědčivě nevyzněl a jednalo se o vyrovnanou hru. Jejím vítězem se stal Lukáš, kterému se podařilo proměnit z dalších nabízených matchballů a tie-break vyhrál 7:5. Časově tento zápas překonal i páteční zápas mezi Márvem a Fakem, kteří hráli cca 80 minut, zatímco Lukáš s Pavlem strávili na kurtu skoro 100 minut.

K pátému zápasu nastoupili Fagi s Márvem. První gem utkání sice vyhrál Márv, avšak více jich v prvním setu nedokázal uhrát a prohrál v něm hladce 1:6. Během druhého setu se ukázalo, že s nimi má Fagi problémy a nastalo mírné výsledkové trápení, když musel Fagi po většinu setu dotahovat ztrátu, kterou se mu podařilo prolomit a vyhrál i druhý set v poměru 6:4. Tento výsledek nelibě nesl Márv, který po utkání rozmlátil raketu. Šesté utkání přineslo prvního "kanára" turnaje. Během necelé hodiny v šestém zápase porazil Lukáš Faka 6:2 a 6:0. K sedmému utkání nastoupil Pavel s Fagim, kteří před rokem svedli bitvu ve finále. Kdo by čekal vyrovnaný zápas, ten musel být hodně v údivu. Prohraný zápas s Lukášem zanechal stopy na Pavlovi, který v prvním setu prohrál hladce 0:6. Počet Filipových vyhraných gemů v řadě se zastvil až na čísle 10! Když už to vypadalo, že obhájce bude potřebovat dvě klece na kanáry, přišla z jeho strany změna stylu hry. Změna byla natolik razantní, že Fagi těžko hledal recept na obranu, což vyústilo v obrat ze 4:0 na 4:5. Na konci druhého setu se hra vyrovnala a zápas dospěl do tie-breaku, v němž přetahovanou o každý míč vyhrál Fagi v poměru 7:5. Tento výsledek zajistil Fagimu prvenství na turnaji bez ohledu na výsledky zbylých utkání.

Lukáša začala trochu mrzet páteční prohra s Filipem. To nic neměnilo na faktu, že svůj poslední zápas hrál s Márvem, kde se očekávala jasná výhra. Lukáš sice v utkání zvítězil, ale přesvědčivě to rozhodně nebylo. První set rozhodoval až tie-brek, v němž Lukáš vyhrál 10:8. Druhý set pak vypustil a prohrál 1:6. O vítězi utkání rozhodl třetí set v podobě tie-breaku, v němž Márv prohrál 2:7. Jelikož nás tlačil i čas, tak během utkání Lukeho a Márva nastoupili na druhý kurt k utkání Fagi s Fakem a ti ho zvládli odehrát ještě dřív než jejich kolegové. V zápase, kde o nic nešlo, porazil Fako Fagiho dvakrát 6:4. Posledním desátým utkáním hracího dne zůstal duel mezi Pavlem a Márvem. Do něj Márv nastoupil extrémně laxně, což jeho soupeř nelibě nesl a požadoval, aby Márv zápas skrečoval. To se nestalo a utkání pokračovalo. V prvním setu vyhrál Pavel 6:2 a ve druhém kráčel rovněž za vítězstvím. K tomu však nedospěl, protože nad kurtem padala tma a Márv protestoval proti podmínkám a odmítal hrát v neregulerních podmínkách dva dny za sebou. Nabídka dohrání na druhý den se jeho soupeři nelíbila a za stavu 3:2 se rozhodl skrečovat zápas, což vyústilo v paradoxní situaci. Obhájce vítězství z roku 2014 sice vyhrál první zápas letošního turnaje, ale nakonec v celkovém pořadí skončil na posledním místě.



Výsledky zápasů 13. ročníku Štítná Open

Fako - Pavel 1:6, 3:6
Luke - Fagi 1:6, 5:7
Márv - Fako 6:7, 6:7
Pavel - Luke 6:7, 6:7
Fagi - Márv 6:1, 6:4
Luke - Fako 6:2, 6:0
Pavel - Fagi 0:6, 6:7
Márv - Luke 6:7, 6:1, 2:7
Fako - Fagi 6:4, 6:4
Pavel - Márv 6:2, 3:2 (skreč Pavel)

Konečná tabulka


Konečné pořadí

1. Filip Fagulec
2. Lukáš Juřenčák
3. Tomáš Macháč
4. Martin Hnilo
5. Pavel Hnilo

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky